srijeda, 30. studenoga 2011.

Mevlana u svojoj Mesneviji je naveo lijepo i poucno kazivanje o trgovcu i njegovom papagaju. 
Trgovac koji je stalno bio na putu imao je papagaja. Jednog dana odluci da ide u Indiju, okrenu se papagaju i upita ga: "Da li imaš želju da ti nešto donesem iz Indije?" 
Papagaj odgovori: "Nemam, osim jedne molbe. Kada stigneš u Indiju, prenesi moje selame slobodnim papagajima tamo i reci da imaju prijatelja u ovom kafezu, pa ako imaju kakvu poruku, neka mi je pošalju." 
Kada je trgovac stigao u šumu punu slobodih papagaja, prenio im je poruku svoga papagaja. Od­jednom primijeti da svi papagaji, kao da ih srce presje?e, popadaše s grana i ostadoše nepomicni. 
Trgovac bi potresen i ostade u nedoumici šta da uradi. U svakom slucaju, desilo se nešto što se nije trebalo desiti. A kada se vratio kuci i ispricao svome papagaju neobican doga?aj, vidje cudo veliko – i njegov papagaj pade i ostade nepomican. 
I ovoga puta trgovac osta zaprepašten, ali ništa više nije mogao uciniti. Otvorio je vrata kafeza, uzeo papagaja za noge i sa velikom tugom bacio ga vani. 
cim dodirnu zemlju, papagaj skoci i na veliko cu?enje trgovca odleti iznad grada, u pravcu Indije. 
Trgovac shvati da sve što se desilo bila lek­cija, i to s porukom: Ako želiš biti slobodan, jedini nacin je da najprije umreš, a ta smrt pocetak je vjecnog života. 

U Nehdžul-belagi se kaže: "Iselite vaša srca sa Ovoga svi­jeta prije nego što vam tijela presele sa njega. (Kod arifa postoje dvije vrsti smrti, smrt po izboru i neizbježna smrt.)

Nema komentara:

Objavi komentar