srijeda, 30. studenoga 2011.

LIJEK ZA BOLESTI NAŠE DUŠE 1


Naravno, kako nam je poznato za svaku bolest ima i lijek, pa tako i za ove bolesti naše duše i našeg srca koje sam navela u prijašnjim postovima ima lijek.

Prvo: Netraženje tuđih mahana, i nepostojanje želje da se one saznaju, zbog milosti prema ljudima: „O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, doista su neka sumnjičenja grijeh. I ne uhodite jedni druge, i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekom od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno. Zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i Samilostan je.“ (El-Hudžurat, 12.)

Osnova u islamu jeste lijepo mišljenje o ljudima, pogotovo onima kod koji ispoljavaju odlike islama, i na nama je da o njima donesemo sud muslimana čija je čast nama zabranjena da je narušimo u bilo kojem vidu. Od Sunneta Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, jeste neistraživanje tuđih mahana, nepostojanje želje da se one uopšte saznaju, i dobro provjeravanje vijesti koje nam govore o nekoj mahani nekog od muslimana.Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem je rekao: „Vjernik je onaj koji ne čini spletke drugima (ne istražuje tuđe zlo i takav je, ne zato što je neznalica, već što je plemenit i lijepa morala). A prezrenik je onaj koji misli da svojim varkama može sve postići."

Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je rekao:„Čuvajte se sumnjičenja, jer je sumnjičenje najlažniji govor.“
<3ESSELAMU ALEJKUM<3

Nema komentara:

Objavi komentar