srijeda, 30. studenoga 2011.

ALLLAH IMA MELEKE KOJI KRUŽE PUTEVIMA


Buhari i Muslim bilježe hadis od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah ima meleke koji kruže putevima i traže one koji spominju Allaha.
Kada naiđu na ljude koji spominju Allaha,oni se međusobno dozivaju: ‘Požurite prema onom što tražite.’ Zatim ih prekrivaju svojim krilima sve dok ne dopru do zemaljskog neba. Potom ih njihov Gospodar upita, a On najbolje zna:‘šta govore Moji robovi?’ Oni odgovaraju: ‘Slave Te, veličaju Te i zahvaljuju Ti.’On kaže: ‘Da li su Me vidjeli?’Oni kažu: ‘Ne, tako nam Tebe, nisu Te vidjeli.’On kaže:‘Kako bi to bilo da su Me vidjeli? Oni odgovaraju: ‘Da su Te vidjeli, bili bi još vredniji u robovanju Tebi. Više bi Ti zahvaljivali, više bi Te veličali i više bi Te slavili.’On kaže:‘šta traže od Mene?’ Oni odgovaraju: ‘Traže od Tebe Džennet.’On kaže: ‘Da li su ga vidjeli?’ Oni odgovaraju:Ne, tako nam Tebe, nisu ga vidjeli.’On kaže: ‘Kako bi ga tek tražili da su ga vidjeli?’ Oni odgovaraju: ‘Kada bi ga vidjeli, želja bi im se povećala, više bi ga tražili i više bi za njim čeznuli.’On kaže: ‘Od čega traže da ih zaštitim? Oni odgovaraju: ‘Od Vatre.’On kaže: ‘Da li su je vidjeli?’ Oni odgovaraju: ‘Ne, tako nam Tebe, nisu je vidjeli.’On kaže:‘Kako bi se tek utjecali da su je vidjeli?’ Oni odgovaraju:‘Kada bi je vidjeli, oni bi još više bježali od nje, i još više bi je se uplašili.’
Uzvišeni Allah tada kaže: ‘Vi ste svjedoci da sam im oprostio.’ Jedan će melek reći:
S njima je neki čovjek, nije od njih. Došao je samo radi neke svoje potrebe.’ Uzvišeni odgovara: ‘To je sijelo čiji sabesjednik ne može biti nesretan.’”

Nema komentara:

Objavi komentar